Formula truck

Formula Truck er den brasiliansk Truck Racing-turnering, der siden 2011 har haft et sydamerikansk sidestykke.

Modsat de eksisterende turnering på det europæiske fastland, er Formula Truck åbent for forskellige lastvognsproducenter, som Ford, Scania, Mercedes, IVECO og Volkswagen. Det gør denne Brasilianske og Sydamerikansk turnering til en international konkurrence hvor lastvogn producenterne konkurrerer ligesom i for eksempel bilfirmaerne gør Formel 1 og dermed bliver det også et sted hvor de nyeste opfindelser og innovationer afprøves og testes, inden nogle af dem finder deres vej ind i de lastbiler vi ser på gader og veje.

I Formula Truck køres der kvalifikationsrunder i form af tidskørsel ugen før løbet, og tiden afgøre startpositionen – nøjagtig ligesom i Formel 1. Selve løbet er typisk på 30-35 omgange alt efter banens længde og beskaffenhed. Lastbilerne kan nå hastigheder på op til 200 km t., altså hurtigere end de 160 km t som lastbilerne typisk er begrænset til i de europæiske turneringer, men til gengæld kan der være fartkontrol indlagt på banerne hvor radarkontrol sikre at lastbilerne ikke overskrider fastsatte grænser på visse strækninger.

Turneringen begyndte i 1996 og indtil 2004 blev der kun kåret en individuel sæson vinder, men siden 2004 har der også været et mesterskab for producenter, som kan vindes af et hold, uafhængigt af hvorvidt en kører fra samme hold har vundet det individuelle mesterskab.